Назад

20 ПЛАНИНАРСКИ ФИЛМА ОТ BANFF MOUNTAIN FILM FESTIVAL WORLD TOUR ИДВАТ В СОФИЯ


Първото издание на XCo Film Fest ще е българският принос на кино форумаНай-големият и един от най-престижните планинарски кинофестивали в света -  Banff  Mountain Film Festival, идва в България! Всяка година, след изданието му в Канада, организирано от Banff Centre, тръгва и световна обиколка на филмите от програмата, наречена Banff Mountain Film Festival World Tour. Тази година тя идва и в София с 20 от най-награждаваните и харесвани от публиката филми!


Със спирки в над 400 общности и в 40 страни по света, турнето е брилянтна колекция от вдъхновяващи екшън, приключенски и насочени към природата филми от фестивала. Пътуванията до екзотични пейзажи и отдалечени култури, както и приобщаването на публиката към екстремните спортове с много адреналин, правят от Световното турне 2013/2014 свеж и провокативен начин да опознаете света на планината.

 

От над 360 филма, участващи в годишния фестивал, по света пътува селекция, която включва лентите, отличени с награди, и тези, които канадската публика е оценила най-високо. Вижте трейлъра с някои от уникалните кадри, които очакват зрителите на форума - http://youtu.be/Im7sndDqY-s

 

Спирката от Световното турне на канадския фестивал в София ще бъде съчетана с  първото издание на XCo Film Fest! Новият кино форум, организиран от XCoSports, ще представи четири филма за уникални проекти и събития, реализирани от български спортисти през изминалата година.

 

Двудневното събитие  ще донесе духа на приключенията на открито в София, Cinema City Paradise, на 18 и 19 февруари  2014  година, от 19.00ч!  

 

Това ще е първият в България планински фестивал, организиран в модерен киносалон, с изключително качество на звука и картината!  Програма за събитието по дни и заглавия можете да намерите тук!

 

Филмите

 

Международната фестивална обиколка докарва в София филми като „Последният търговец на лед” (The Last Ice Merchant). Портретът на последния носител на традицията за добив на глетчерен лед в Еквадор бе отличен като най-добър филм в категория „Планинска околна среда и природознание”.

„35” е предизвикателен филм за отбелязването на 35-ти рожден ден с изкачване на 35 маршрута в един ден. Продукцията получи наградата за най-добър планинарски филм от тазгодишното издание на канадския филмов фестивал.

Високо напрежение” (High Tension) е носител на приза за най-добър филм в категория „Планинарска култура”. 36-минутната лента представя нашумелия инцидент от 2013-та, в който известни алпинисти като Ули Щек, Симоне Моро и Джонатан Грифит се наложи да бягат, за да спасят живота си. Лентата задава въпроса дали раздаването на юмруци и грубостите са новата реалност под Еверест.  

 

Сред българските заглавия  от XCo Film Fest е премиерата „5 за 24”, която представя пробега на Кирил Николов-Дизела от това  лято. Тогава ориентировачът изкачи с бягане най-високите върхове на петте най-високи планини в България за по-малко от 24 часа. По време на кинофеста, атлетът ще представи и новото предизвикателство, което си поставя за 2014-та година.

Другата българска премиера е  „Проект Аляска” –  филм с уникални кадри за свободното ски каране в снежното безбрежие на американския щат. 

Ще бъде представен и вторият епизод с популярната сред фрирайдърите у нас серия Hunting Lines Вр. Муратов”. За екстремното спускане по едноименния връх и как то може да обсеби мислите на човека.

Екстремното състезание на България XCo Adventure Cup ще бъде представено с премиера на филма за тазгодишното издание, което предизвика над 35 отбора да оцеляват на открито в продължение на 3 денонощия в района на Осоговска планина и гр. Земен. 

 

Билети за двудневния форум вече можете да закупите от www.cinemacity.bg или на място в Cinema City Paradise, град София, бул. Черни връх 100. 

 

Повече за Banff Mountain Film Festival ще намерите тук: www.banffmountainfestivals.ca

Повече за цялото събитие ще намерите тук: www.xcosports.com  и на www.facebook.com/XCoSportsBulgaria  


Share |