Назад

33 класа от училища в 11 европейски държави представиха своите проекти за „Европейски училища за жива планета“


2 и 4 юни 2014 г. в Мойечио де Суз, Румъния, се проведе финалното събитие на международната училищна инициатива „Европейски училища за жива планета“. В рамките на инициативата, която тази година се проведе за шести път, се включиха общо 33 училищни класа от 11 европейски държави, и 4 класа от България.

 

Представените проекти включват училищни градини от типа направи си сам, улични събития, театрални постановки и изложби, както и акции по обучаване на ученици от ученици. Процеса на обмен на важните научени уроци и възможните пречки, които се появиха по време на осъществяване на проектите, както и укрепването на интеркултурната мрежа бяха важни моменти при провеждането на финалното събитие. Участниците определиха заедно и крайъгълните камъни на международния Ден на реката на Европейските училища за жива планета, който ще се проведе през есента на 2014 г. „Чрез инициативата искаме да научим децата, че те могат да променят света около себе си. Чрез работните сесии ние ги учим на методи за активна промяна, както и да изразяват мнението си пред публика, мотивирайки другите да се грижат за околната среда“, каза Барбара Таушер, която оглавява програмата за екологично образование във WWF Австрия.

 

В тазгодишното издание на инициативата „Европейски училища за жива планета“ участваха 33 училищни класа от България, Хърватия, Молдова, Австрия, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Чехия, Украйна и Унгария. В продължение на 7 месеца младежите работеха заедно по различни екологични проекти, като правеха проучвания, дискутираха различни теми с властимащи хора и ходеха на експедиции в природата.

 

Идеите и реализацията им изцяло зависеха от креативността на учениците, а учителите им ги подкрепяха като инструктори по проекта. По един учител и един ученик от всеки проект присъстваха на финалното събитие в Мойечио де Суз в Румъния, където представиха постиженията от работата си, обмениха опит за предизвикателствата, с които са се сблъскали по време на осъществяване на проекта, и не на последно място - се учеха едни от други.

 

Младежите и учителите бяха обучени на необходимите умения, необходими за прилагането на планираните проекти по време на подготвителен лагер, който ще се проведе в началото на учебната година в Австрия. Чрез работни сесии и дейности в природата участниците бяха информирани относно темите „Дунав като линия на живота на Европа“ и „Екологичен отпечатък: Как да управляваме ресурсите на планетата“. Участниците се обучаваха и на мениджмънт на проекти, тийм билдинг и връзки с обществеността.

 

„В днешно време е нужно да променим мисленето на хората и ако успеем да го направим с младото поколение, означава, че проектите ни са били успешни“, каза Горица Лазарова, участник в инициативата от България.

 

Екологичните акции няма да спрат до тук: заедно създадохме Международния Ден на реката на Европейските училища за жива планета. Събитието ще се празнува през есента на 2014 г. във всичките 11 държави, участвали в проекта. Темата, която ги свързва, разбира се са реките. Този екологичен празник подкрепя създадената мрежа от млади еко-активисти, което показва устойчивостта на екологичното образование.

 

„Младите хора имат силата да оформят бъдещето и за това е нужно всички ние да ги подкрепяме да се грижат за околната среда и постоянно да търсят творчески решения за подобряване на обстановката. За това Фондация ERSTE подкрепя международната инициатива ‘Европейски училища за жива планета‘ и сме силно впечатлени от отговорността, която поеха както учителите, така и учениците“, каза Дорая Еберле, член на управителния съвет на Фондация ERSTE. „Подкрепата на образованието означава, че вземаме на сериозно бъдещето на Европа. Придаването на чувствителност към екологичните проблеми по даден международен проект е ценен опит за младите хора, а и за техните учители“, допълни тя.

 

Инициативата „Европейски училища за жива планета“ се проведе за шести път тази година. От нейното начало участваха общо 5000 ученика на възраст между 12 и 17 години от 11 различни европейски държави, които приведоха в действие своите екологични проекти.

 

Повече информация за „Европейски училища за жива планета“ ще намерите на: http://www.wwf.bg/index.cfm?uGlobalSearch=%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0


Share |