Назад

„СПОСОБНОСТТА ДА ПРЕВЪЗМОГНЕШ СЕБЕ СИ И ИНСТИНКТА СИ ЗА СЪМОСЪХРАНЕНИЕ – СИЛНО ЗАСИЛЕНО КАЧЕСТВО В КИРИЛ“ Наталия Величкова, треньор на Кирил Николов


Във Виваком Арт хол се проведе пресконференция по повод поставянето на зашеметяващия рекорд по маршрута Ком-Емине от Кирил Николов-Дизела. В рамките на 4 дни, 13 часа и 5 минути, Кирил избяга разстоянието от най-западната до най-източната точка на Стара Планина или общо 575км.

На пресконференцията присъстваха журналисти, както от спортни медии, така и от всекидневници. Истории за преживяното по време на бягането разказаха Кирил, неговият треньор Наталия Величкова и организаторът на събитието – Димитър Димитров. Николов с усмивка сподели, че тази година всичко се е случило, точно както си го е представял – и организацията, и неговото движение по трасето. На въпроса кое е било най-страшното нещо по време на бягането, той посочи възможността да се появи травма, която да затрудни движение му. На същия въпрос Наталия Величкова, като треньор каза, че най-тревожната мисъл за нея била да се наложи да вземе решение да прекрати начинанието. Последва питане какво е оптималното време за изминаването на маршрута Ком-Емине. Кирил отбеляза, че времето, за което той може да измине разстоянието не би се различавало много от сега поставеното. „С няколко часа по-малко, но не много повече от това, което сега успях да постигна“, допълни той.

 

Любопитство предизвика и менюто на Николов по време на бягането. Наталия Величкова обясни връзката между физическата умора, която поражда липса на апетит и нуждата точно в този момент организмът да получава нужните хранителни съставки. Това е причината тя и екипът да заложат на вкусни и любими на Кирил храни. Димитър допълни, че тази година Кирил не е приемал никакви енергийни гелове или напитки.

 

 

 

Дали предстоят подобни предизвикателства извън България, Димитър Димитров отговори, че се обмислят. За момента обаче, Кирил ще има на разположение 2-3 седмици, в които да се възстановява, като през това време ще участва и в подготовката на трасето на екстремното състезание XCo Adventure Cup. 

 

Партньори на проекта са мобилният оператор Vivaсom, автомобилната компания Renault, XCoSports Bulgaria, камери GoPro, магазини за спортна екипировка Basecamp, спортна екипировка Bryzos – новото име на добре познатите Siven, фирма Новаков Енерджи Консултинг, фирма Електростарт, Bitmap, Българска федерация по ориентиране. По трасето съдействие и подкрепа оказаха Национален парк „Централен Балкан“, НИМХ-БАН, РДГ Бургас. Основен медиен партньор e Нова Телевизия. Други медийни партньори на събитието: sportal.bg, runbg.net, see.bg, peika.bg, 360°.

 

За Кирил Николов – Дизела 

Националният състезател по ориентиране и планинско бягане, Кирил Николов – Дизела, е роден през 1982 г. В момента той е най-добрият ориентировач и планински бегач на България. Изключителните му постижения включват:

  • Европейски вицешампион по ориентиране за 2012г.
  • 6-то място на Световно първенство по ориентиране 2012 г.
  • 1-ви места в най-големите щафети по ориентиране в света  - Юкола и 10 Мила – с финландския му отбор “Калеван Расти” през 2010 и 2012 г.
  • Четири пъти 1-во място в екстремното комплексно състезание XCo Adventure Cup – през 2010, 2011, 2012 и 2013.
  • 2-ро място на скоростното изкачване на Айфеловата кула, 2015г.
  • 2-ро място на Olympus Marathon, 2015г.

Организацията на проекта и тази година бе поета от XCoSports България.

 


Share |