Назад

ФЕСТИВАЛ НА СОЛТА В АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО - 10 август


САМО НА ФЕСТИВАЛА НА СОЛТА В АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО МОЖЕ ДА БЪДЕТЕ СОЛНИЧАР ЗА ЕДИН ДЕН

 

С обещание за вълнуващ старт на морския уикенд на 10 август в най-добрия град за живеене, организаторите от Българска фондация Биоразнообразие канят бургазлии и гости от страната да посетят крайбрежната лагуна Атанасовско езеро и да си подарят едно солено приключение по време на шестия Фестивал на солта.

Фестивалът е очаквано лятно събитие, което събира няколко хиляди души, които преживяват Приказката за езерото, птиците, солта и хората и имат възможност да станат солничари за един ден, да се мажат с лечебна кал и да се топят в лугата, да се включат в ателиета и забавления и да празнуват с нас рождения ден на резерват Атанасовско езеро.

 

Фестивалът през 2018 г. ще бъде на 10 август (петък) от 16:00 до 22:30 часа. Темата е „Солта на живота“ и е с разнообразна програма, която винаги приключва с музикален концерт на открито. Тази година обаче концертът е „на тъмно“ и гост-музикантите ще станат ясни с падането на нощта.


Няколко изложби ще украсят Халето за сол – „Чайки“ на ДАФНИ, „Солта на живота“ на едноименния проект, „Пернати фотострации“ на студио Павилион. Влакчето на солта ще вози пътниците между басейните с луга и точките на фестивала. Ще има базар на солта с вкусна и здравословна храна, както и ръчно изработени сувенири на автори от цялата страна. Конкурсът „Мис и Мистър Солена кал“ ще събере най-смелите омазани участници, а лекцията за ползите от лугата и калта – най-любопитните. В атрактивното пространство "симБиотично" ще се покаже всичко най-интересно, заснето в рамките на проект "Солта на живота", LIFE+ и ще представят най-новият вкус на „Гайо“ – шоколад с морска сол от Атанасовско езеро.

 

Фестивалната територия е разположена в южната част на Атанасовско езеро до морето и има три основни локации - басейните с луга и кал, пространството „симБиотично“ и халето със сол. Достъпът е лесен и екологичен - пеша или на велосипед от Морската градина, на кайт сърф по морето, с автомобил откъм пътя за кв. Сарафово и отклонението за Бургаски Солници и с обществен транспорт – електробусче, което се движи на 15 минути (цена 1,50 лв.).

 

Фестивалът на солта се организира в рамките на проект „Солта на живота“, изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие, БДЗП и Черноморски солници и с финансовата подкрепа на ЕК чрез програма LIFE+. Подробности за програмата и участниците във фейсбук събитието https://www.facebook.com/events/2109299315969225/


Share |