Назад

Пресконференция в Славейковото училище


На 4 април (четвъртък)  2019 г. от 11 ч. в Регионален исторически музей – Търговище (в Славейковото училище) ще се проведе пресконференция, на която ще бъде представена изложбата Точно и навреме” или когато радиото в Шумен проговори, а часовникът отмери!”, дело на Регионален исторически музей – Шумен.    

Освен с първото театро, оркестър, честването на празника на светите братя „Кирил и Методий”, откриването на училища, шуменци сa новатори и в още едно отношение, а именно в изграждането на часовникови кули. Старата часовникова кула е изградена през 1740 г. и е съхранена до днес. Тази обвързаност с часовника и проведена през 2016 г. дарителска акция, сътворява интересна и любопитна изложба, която представя джобни, ръчни, настолни и стенни часовници. Те са свързани с известни личности, свързани с шуменската и националната история. Сред тях са стенният часовник на доктор Владимир Верби - първият бял мисионер, заселил се в Кения, настолен часовник от дома на Васил Коларов, часовникът на първия кмет на Шумен - Ради Гьокчеренлиев и др. В изложбата ще видите джобен часовник с изписана на капака 1890 година, джобни часовници от времето на Първата световна война, часовник - трофей от Втората световна война, както и няколко красиви дамски часовници, часовникарски инструментариум на известен шуменски часовникар.

В експозицията са представени и колекция радиоапарати от водещи и днес марки. През 1928 г., само една година след откриването на първата фабрика за радиоапарати в гр. Бургас, Никола Станев произвежда първия радиоапарат в гр. Шумен. Показани са радиоапарати „Телефункен”, „Сименс”, „Филипс”, българските „Христо Ботев”, „Мелодия”, „Акорд” и др.

             Всеки от експонатите в изложбата разказва своята история.

      

        Очакваме ви!


Share |