Назад

Откри се Историческият парк


В присъствието на повече от 15 хиляди  човека – българи и чужденци -  се постави началото на революция в  културно-историческия туризъм

                С тържествено прерязване на лента, в присъствието на повече от  15 хиляди човека, се откри Историческият парк - най-големия и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк от този тип в света.

Разположен в завършения си вид на над 700 декара площ на 33 км от град Варна, Исторически парк ще представя на всеки посетител интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето, през петте епохи на човешката цивилизация.

С думите “Българите сме велики хора и само поради този факт можем да се справим с всички трудности в света. Това е посланието на Исторически парк, което искаме да предадем на всеки един българин, когато посети обекта. Посланието ни към чужденците е да покажем нашия принос в създаване на световната история.“ Ивелин Михайлов приветства първите посетители на Исторически парк.

 В двата фестивални дни на българските традиции и фолклор,  посетителите имаха възможността да се докоснат до бита, културата и обичаите на нашите предци. Да разгледат първия етап от изграждането на Исторически парк като посетят  халколитни и неолитни къщи,  тракийски дворец, три тракийски гробници, прабългарско и славянско селище и живописни езера.

По време на първия ден от тържественото откриване, посетителите се насладиха на богата културна и развлекателна програма. Началото ѝ беше поставено от 101 каба гайди и Елица Тодорова, както и ревю с носии, съхранявани повече от 100 години. Програмата продължи с музикалните изпълнения и танци на самодейни състави от Ветрино и народни състави от Варна.    

Кулминацията на Националния ден на българския фолклор беше поставена с грандиозен концерт  с участието на група Булгара-симфони в съчетание със симфоничния оркестър на Варненска опера, последвано от изпълнение на авторските  спектакли „Траки" и „Прабългари" на Ансамбъл Чинари. Гостите имаха удоволствието още да наблюдават и шоу със средновековно преобразените виртуози на огъня – „Палячи“.
 В тържествения концерт се включи още народната певица Елица Тодорова, чието изпълнение беше съпроводено от атрактивна кукерска програма с участието на кукерски състав от с. Отец Паисиево, община Калоянови.  Поп певицата Веси Бонева представи на гостите своя проект „Родината“ с традиционни български народни песни, в които новото и старо музикално звучене се срещат. Край на вечерната програма сложиха двамата братя от формата DJ 89 с взривяващи музикални сетове с модерно звучене и примесени с фолклорни мотиви, а грандиозни фойерверки отбелязаха тържествено завършване на първия ден от двудневните празненства.

Вторият ден от откриването – неделя беше посветен на занаяти и обучение в разнообразни ритуали и бойни умения от древността за тези, които искат не само да разберат, но и да усетят с всички свои сетива битието на нашите предци.

По прогноза, през първата година се очакват минимум 300 хиляди  посетители,  а за идните години да се увеличи многократно. Планът за развитие е постепенно да се изграждат зоните Прабългари, Древен Рим, Първо и Второ българско царство, както и Страноприемница, къщи за гости и заведения.

По проекта се работи над 9 години, започнал като вдъхновяваща идея и стигнал до първото официално откриване и посрещане на гости през най-дългия ден от годината - 22.06.2019г.

Входът за мащабното събитие, както и за разглеждане на самия Исторически парк беше безплатно по време на двата дена на празненства, за да бъде коректен към своите посетители и верни поддръжници. Поради метеорологичните условия, случили се през последните седмици има някои довършителни дейности, които трябва да се извършат от екипа на Исторически парк.  Предвид този факт този факт, Исторически парк ще отвори официално врати за посетители на 15 юли.

 

Следете развитието на Исторически парк тук: www.ipark.bg

---

„Исторически парк“ е проект в развитие за мащабен културно-исторически комплекс, представящ автентични исторически ценности и артефакти от световна значимост. Превръщайки се в абсолютна революция в културно-историческия туризъм, най-големият и първи от този тип в света Исторически парк ще бъде разположен в завършения си вид на над 700 декара площ на 33 км от град Варна, България и ще предлага на посетителите интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация. От халколита и неолита, през славната история на траките и Рим, до разцвета на Първото и Второто българско царство.

---

Facebook: https://facebook.com/HistoricalPark.BG

Youtube канал:  https://youtube.com/channel/UC17h1IoNyOlWXsUe-Ffg6mg  


Share |