Назад

Международен проект 'Пергамент от Сърбия'


Автор на проекта: Лепосава Милошевич Сибинович, академик, скулптор и художник

Проектът "Пергамент от Сърбия" е многогодишен жив международен проект, 50 пъти представен на обществеността, където досега са участвали до 200 художници от страната и света, сред които Владимир Величкович, Душан Оташевич и Нуник Сорет, Момчило Антонович, Джармила Вешович , Милета Проданович, Милано Сташевич, Велизар Кръстич, Виктор Ернандес Кастило, Ренате Кристин, Ева Мелер, Мурис Чокович, Ирери  Топете, Елиф  Карааслан, Вана Уросевич, Красимир Добрев и много други.

За постигане на приемственост и лекота на разпознаване, проектът има основното наименование "Пергамент от Сърбия", както и специални тематични единици и сегменти от неговото име, които показват, че има творчески поток и артистичен фокус върху различни теми. Например: по повод тринадесетата годишнина от издаването на миланския указ, изложбата "Божият агнец", Ниш 2013; В сътрудничество с Института "Сервантес" в Белград, програмата, приета на Мадридския конкурс - изложбата "Мексико в художествените книги на пергаментната концертина" 2013; По повод стогодишнината от Великата война, изложбата "Първата световна война в художествения пергамент на книгите" Концертина ", Белград и Кралево 2014. Разнообразни сегменти-изложби бяха показани около 60 пъти в страната и в чужбина в престижни галерии, сред които: Двореца на ЮНЕСКО в Париж, Галерия Kolegijumartistikum Сараево, Бански двор в Баня Лука, Градска галерия в Пловдив, Изложения във Велико Търново, Институт Сервантес в Белград, Домът на Джура Яксич в Белград, Галерия Антонио Рамирес, FAD, Siudadde Mexico, Независим университет Бенито Хуарes ", Оахака, Мексико, Градската библиотека на Белград, Първичен музей" Козара" в Приедор, Мемориалният музей" 20. Октомври ", Крагуевац,

Целта на проекта е да се свърже традицията на почти изчезнали артефакти от нематериално културно наследство - създаване на пергамент от агнешка кожа със съвременна живописна изява, свързваща артисти от различни страни, културна среда, национални принадлежности и авторски поетики с институции и алтернативни изложбени пространства, утвърждаване на изящни изкуства в страната и света, както и съсредоточаването върху важни теми. Пергаментът от агнешка кожа е отличен древен материал, с генетичен код, много експресивен, така че проектът е уникален в света.

 

 Водно - актуална тема и нов сегмент в проекта „Пергамент от Сърбия”

Темата "Вода" е нов сегмент на продължаващия международен авторски проект "Пергамент от Сърбия - книга на Pergament Concertin Artist". От 2000 г. проектът работи върху пелени (мека кожа) и от 2007 г. на агнешки пергамент. Темата се променя и причините за избора й са възможностите за актуалност и размисъл, които тя предоставя като художествено предизвикателство. Диалогичната форма на художника с пергамента, материал с експресивен генетичен код, открива творческия потенциал на поканените участници.

Авторските вариации, които са общ знаменател на пергамента и по-широкото разбиране на темата за „водата“, са интересни за малката художествена библиотека и мястото, където творците са насърчени от настоящата световна тема.

Биография

Лепосава Милошевич Сибинович /Лепа/, родена през 1950 г. в Чачак, завършва скулптура в Академията за приложни изкуства в Белград през 1974 г. В същото време посещава следдипломна квалификация. Има магистърска степен в скулптурната секция на Националната академия на Сан Карлос в град Мексико през 1980 г. Автор е на около 100 самостоятелни изложби, национални и международни авторски проекти, носител на 40 награди, Мексиканският орден на австрийския орел. Автор на международен непрекъснат жив проект „Пергамент от Сърбия/ книгата на художника pergamenrconcertina”/. Живее и работи в Белград.


Share |