Назад

Изложба 'ОТ ВИЕНА И КОНСТАНТИНОПОЛ. ЕТНОГРАФИЯ НА ГРАДА' - РИМ Търговище


Регионален исторически музей - Търговище

има удоволствието да Ви покани на изложбата на
РИМ – Русе и РЕМ – Пловдив

 

„ОТ ВИЕНА И КОНСТАНТИНОПОЛ. ЕТНОГРАФИЯ НА ГРАДА“

 

Във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Регионален исторически музей – Русе и Регионален етнографски музей – Пловдив създадоха съвместна изложба за новия живот след Освобождението в два от големите български градове. Тя разкрива пътя на промяна в Русчук (Русе) и Филибе (Пловдив) – два града емблеми за европейските културни влияния и модни тенденции. Пътищата на модернизиране при тях са различни, но резултатите са идентични. По Дунава промените достигат от Виена до Русчук и от юг чрез Константинопол до Филибе.

В края на ХІХ в.тези два града са главни икономически двигатели на младата българска държава, а ефектът от натрупаното благосъстояние се отразява и върху начина на живот на техните жители. Възприемането на практики от Модерността е резултат на влиянието на Австро-Унгарската и Османската империи, чиито столици са се превърнали в символ за страните от Балканите. Ще научите с кого и как са се съизмервали нашите деди, как са променили устройството на градовете и домовете си във възстановената българска държава. Ще разберете как са се забавлявали, какво са похапвали и какви дрехи и аксесоари са носели, за да се впишат в Новия свят.

Заповядайте на официалното откриване на изложбата в гр. Търговище, на 6 ноември 2019 г. от 17.00 ч. в Славейковото училище.

Изложбата ще бъде отворена за посещения в РИМ – Търговище от 6 ноември 2019 г. до 31 март 2020 г.


Share |