Назад

1 юни - Международен ден на Детето


 

В почти всички държави по света на 1 юни се празнува Ден на децата. Този празник е на различни дати и е по различен начин свързан с традицията на отделните държави.
Международният ден на децата води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева, Швейцария. Веднага след това започва празнуването му в България на 8 май под патронажа на княгиния Евдокия и по-късно на съпругата на Борис III. В България след преврата през 1944 г. новото му празнуване започва след 1949 г., когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата. В страните с комунистически режими празникът е наричан официално Международен ден за защита на децата. При честването се придава силна политическа окраска. След промяната на политическата система в тези страни празникът е съхранен. Този ден е един от най-запазените празници за децата.
На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. Тази дата, обаче, не е повсеместно възприета, тъй като голямото мнозинство от страните в света предпочитат да съхранят традициите си в честването на празника на 1 юни.

 

Честит празник на всички деца от Телевизия ТУРИЗЪМ!


Share |