Назад

2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България


 

На 2 юни отдаваме почит на големия поет-революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества ежегодно в България.
Официално денят се отбелязва от 1901 г. Тази година отбелязваме 144 години от гибелта на Ботев и неговата чета. 

Христо Ботев е роден в Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално учи в Карлово, където е учител баща му, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през 1863 г. завършва калоферското училище. През октомври същата година заминава за Русия и се записва като частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г. Известно време работи като учител в бесарабското село Задунаевка.
През 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска града.
Когато научава за готвеното Априлско въстание, Ботев започва дейност по организиране на чета, става неин войвода.
На 20 май 1876 г., по нов стил 2 юни, е последният тежък бой на четата - привечер след сражението куршум пронизва Ботев.
По традиция в 12.00 часа в продължение на 2 минути сирени в цялата страна символизират минутата за почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. При подаване на сигнала пешеходците и пътните превозни средства трябва да спрат движението си и да останат на място, за да отдадат почит на паметта на героите, дали живота си за независимостта на България.
  

 

 


Share |