Назад

Честит Никулден на приятелите на Телевизия ТУРИЗЪМ - 6 декември


Според житието на Свети Николай той е роден през втората половина на III в. в малоазийския град Патара в заможно семейство. Неговият чичо убедил родителите му да му позволят да се посвети на Бога. След смъртта на родителите си Свети Николай използвал завещаното му богатство за благодеяния. 

Веднъж, докато пътувал на кораб към Божи гроб, Свети Николай успял с молитвите си да възкреси моряк и да укроти буря. Скоро след това се преселил в манастир, за да служи на Бога, но една нощ по време на молитва чул глас, който му казал, че Бог му е отредил друга цел в живота. Следвайки новата си цел, Свети Николай скоро се озовал в Мир, главен град на областта Ликия. 

По волята на Бога Свети Николай бил избран за епископ на Мир и оглавил Мир-Ликийската църква.
По това време обаче властващи били императорите езичници Диоклетиан и Галерий, които се опитвали да изкоренят християнската вяра. Свети Николай бил затворен в тъмница и измъчван и чак при господстването на император Константин бил освободен и отново заел поста си на архиепископ.
 
Починал през 342 г., а през 1099 г. останките му били пренесени в град Бари – днешна Италия, където се намират и досега. 

Хората почитат Свети Николай като покровител на водната стихия. 6 декември е денят, на който християните му отдават почит. Този ден бележи края на есенния риболов и рибарите празнуват. За тези от тях, които не са се върнали от риболов, се плете венец от бръшлян и се пуска по вълните.
 
Светецът се счита за покровител на семейството и дома, почитат го също търговци и банкери, а бургазлии са го избрали за свой патрон.
 
На Никулден се пече риба – най-често шаран. Приготвя се рибник – ястие от увита в тесто риба. Шаранът се пълни с орехи, лук, стафиди, булгур. На трапезата сяда цялото семейство, а свещеникът я прекажда и взима опашката от рибата. Пече се обреден хляб, който се разчупва високо вдигнат над масата. 

След празничния обяд семейството отива на мегдана. На хорото се хващат момите, на които им предстои да се омъжват, затова на някои места наричат хорото сглядно.


Share |