Назад

Българи и сърби успешно пребориха Ковид-кризата със съседски дестинации


Туристически мост между България и Сърбия бе изграден в най-северозападната точка на страната ни - община Кула. Развитието на междуграничната туристическа дестинация бе успешно дори и в годината на световна епидемиологична криза, която засегна най-силно туристическия сектор.

 

През 2020 г. сдружение "Северозапазване", което поде куп инициативи за развитие на региона, продължи да популяризира най-северозападната част на страната ни и в съседна Сърбия. През 2019 г. туристите, посетили община Кула от съседна Сърбия, са над 1600, а българските туристи, минали по маршрут Белоградчик, Видин, Кула, Зайчар - Сърбия, са над 2300 души, индивидуално и групово.

 

Специални туристически пакети, наречени "Северозапазване - Приключение" включват:      

 

      - Свободен полет с балон или панорамно издигане над крепостта "Кастра Мартис" - Белоградчишки скали, полет над река Дунав, и разбира се - екстремно, ако позволява времето, летене от Кула до Белоградчик    

 

      - Изкачване на връх "Връшка Чука" 

 

      - Разходка до Раковишки манастир "Св. Троица“    

 

      - Разходка с планински електрически велосипеди по интересни маршрути:   

 

  • "Кастра Мартис" - Кула – Грамада - феномена "Чутурите";   
  • "Мемориален паметник "Катюшата"
  • Кула - Църквата в село Големаново „Рождество Богородично“ (тайнството на първия български Патриарх )
  • Къщата - музей "Александър Поплилов" (известен български художник, професор в Художествената академия, живописец, график, приложник)

 

-          Разходка до село Коста Перчово - забравените паметници на Грамада. Грамада е проклятие или, както казват в Кулско - проклетѝя. Тук се спазва интересен обичай - групово проклинане на извършителите на особено тежки престъпления, при което всеки жител от махалата хвърля камък на определено място, обикновено извън селото, често на кръстовище.      

 

      - Дегустация на вино в Белоградчик, където има фантастични вина с изразен характер      

 

      - Драконови лодки на КУЛСКОТО езеро или Рабишкото езеро    

 

      - Посещение на Етнографската къща в град Кула, отворила врати на 22.04.2016 г. – в нея са изложени предмети от бита на Кула и околните села

 

      - По следите на Вида, Кула и Гъмза    

 

      - Посещение на храма с Чудодейната икона „СВ.АПОСТОЛИ ПЕТЪР И ПАВЕЛ” в Кула. Храмът е построен през 1859 г. Иконостасът и стенописите са направени от най-добрите майстори на Дебърската школа - Данаил Несторов, Дичо Зограф и Евгени Попкузманов. Православният храм в Кула е паметник на културата, със статут на недвижима културна ценност първа категория от 1975 г.    

 

      - Разходка до крепостта в ЧИЧИЛ - ЕДНА ИСТОРИЯ/МИСТЕРИИ - Село Чичил се намира на 12 км от Кула. Знае се, че от това кулско село е започнала съпротивата на селяните срещу колективизацията и образуването на ТКЗС. Известен е женският „бунт“ пред милицията в Кула - около 200 жени от Чичил са поискали освобождаването на група чичилчани, нарочени за подстрекатели за разпадането на ТКЗС „Молотов“ - стопаните прибрали по домовете си дадения преди това на стопанството добитък и инвентар. Чичилската крепост е по-голяма и по-дълговечна, например, от римските крепости около Белоградчик, а чичилската кула, все още запазена в импозантен вид през 1936 г., не е по-малка от прочутата кула, дала новото име на град Кула.

 

      - За най-големите ентусиасти сдружението предлага опознаването на трудно достъпни пещери и водопади, магични чешми, турска баня, римски пътища, турски капии, магичните скали на Белоградчик, водопадите в село Тополовец, язовира в село Полетковци и уникалната минерална вода в центъра на селото, страхотното читалище в село Старопатица, римската крепост и тайнствата на село Чичил. Легендата за село Цар Петрово гласи, че в края на селото е загинал цар Петър и затова то носи името му. Най големият храм в община Кула - „Св. Св. Кирил и Методий“, също е в село Цар Петрово, а третата по големина и уникална пещера „Въркан“ е в село Тополовец.    

 

-          Разходка с моторна лодка по Дунав, завършваща с разтоварващ престой на самотен плаж.

 

 

**********************

 

Град КУЛА се намира в Северозападна България, на 35 км югозападно от град Видин. Останките на късноантичната крепост „Кастра Мартис” се намират в самия център на града. Тя е обявена за архитектурно-строителен паметник в бр. 41 на Държавен вестник от 1965 г. Възникването ѝ е свързано с историята на българските земи през римската и ранновизантийската епоха (I- VI век). Останките от крепостта са разположени в историческия парк „Кастра Мартис”, а недалеч от тях се намира и музейната сбирка с откритията, направени при проучванията на крепостта, охранявала важния римски път от Бонония (Видин) за Сингидунум (Белград).

При археологически проучвания е установено, че преди изграждането на крепостта, по същия склон, на който е разположена, е съществувало малко тракийско селище, в което животът е започнал още през първото хилядолетие преди новата ера и продължил и през първите векове на Римската империя. Крепостта се състои от две части - малко квадратно укрепление - квадрибургий, и кастел, разположен южно на него. Двете части са строени в различни периоди.

 

В района на Връшка чука при град Кула се намира единственото в света находище на защитения растителен вид български ерантис. Уникалното цвете цъфти само няколко дни през пролетта и е истински късмет да бъде видяно. Обектът е включен и в Европейската екологична мрежа „Натура 2000”. Районът е прочут и като балкански билков пояс. Един от най-известните ни билколечители - Петър Димков твърди, че тук на едно място са струпани извънредно много лековити растения и районът около село Киреево е билковата банка на България.

 

Раковишкият манастир "Св. Троица" е основан през средновековието, като единствената сграда оцеляла от тогава е църквата, датирана между XII-XIV в. Останалата част от манастира е разрушавана неколкократно по време на османското владичество, а за последен път обителта е плячкосана в началото на XIX в. по време на бунта, ръководен от Осман Пазвантоглу. През 1848 г. в Раковишкия манастир е открито първото светско училище в Северозападна България. Манастирът е бил и център на националноосвободителните борби на българския народ.

 

 

Етнографската къща в град Кула отваря врати на 22.04.2016 г. В нея са изложени предмети от бита на Кула и околните села. Имотът, в който се помещава сбирката, е принадлежал на някогашния кмет на Кула, Кирчо Костов Йончов.

 

Традиционен кулски панаир – провежда се в рамките на една седмица и празнуването му е обвързано с 19-ти август - Денят на град Кула. В рамките на Кулския панаир читалище "Просвета" организира Традиционен пленер изпълнен с богата програма, която включва изложби на местни художници и концерти на съставите към читалището. По време на панаира се състои и традиционна Земляческа среща.

 

 

      Основна мисия на сдружение "Северозапазване" е формиране на общност от прогресивно мислещи млади хора, споделящи ценностите на демокрацията и гражданското общество. Да мотивира отделните личности да намерят ресурс у себе си и подобрят живота си и този на хората около тях - тук в България, като се информират, развиват, работят и вземат участие при обсъждане и вземане на решения по въпроси, които засягат живота им.

 


Share |