Назад

Вицепремиерът Марияна Николова пред туристическия бранш във Варна: Очакваме с ваксините да се ускори рестартът на туризма


„Очакваме с ваксините да се ускори рестартът на туризма. Изпратихме една много необичайна и трудна година, изпълнена с предизвикателства и неизвестни. Но тя ни даде и много поуки, а бизнесът показа, че може да се приспособява и да следва новите правила и норми за работа“ - това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред представители на бизнеса във Варна.

В дискусията участваха Иван Портних - кмет на община Варна, и Стоян Пасев - областен управител.

Министърът информира за приключването на първата фаза на получаване на държавна субсидия, като 34 туроператора, които използват чартърни полети, са подали заявления за това подпомагане. Изплатени са средства на 20 компании в размер на близо 3,5 млн. лв. От 1 януари тази година започва реализацията на втора фаза на тази мярка.

Вицепремиерът съобщи, че през декември е прието изменение в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, което регламентира въвеждането на нова мярка за държавна помощ и нейното прилагане. Общата стойност на тази субсидия, която се отпуска от националния бюджет, е в размер на 51 000 000 лв., с които безвъзмездно ще бъдат подпомогнати близо 1600 предприятия в сферата на туроператорската и туристическата агентска дейност.

Относно екскурзоводите вицепремиерът информира, че Министерството на туризма е в готовност за действие по одобрения вече проект за предоставяне на 3 000 000 лв. по ОПИК, като все още се очаква предоставяне на необходимата информация от страна на представители на екскурзоводите и планинските водачи. Плановете са след 22 януари да е готова пълната документация на обществената поръчка за предоставяне на средствата. Очакванията са в срок до 31.03.2021 г. да се пристъпи към подписване на договорите с четирите организации, а реализацията на дейностите по споразуменията да започне през април.

Относно развитието на туризма в региона през миналата година, спадът  на туристите спрямо летен сезон 2019 е 54%. Въпреки трудностите обаче, сезон, макар и по-кратък, имаше, като милиони българи избраха да почиват през летните месеци на родното крайбрежие.

Кметът Иван Портних изрази надежда в началото на лятото да започне нормален туристически сезон, след безпрецедентно трудната 2020 година. И допълни, че за да се отчетат в края на годината добри резултати, предстои много съвместна работа и добро партньорство.

Областният управител Стоян Пасев заяви, че туризмът е основен за местната икономика и изказа надежда тази година с ваксините да има пълноценен сезон и да се рестартира целият бранш. Той благодари на вицепремиера за работата и посочи, че винаги е съпричастна с проблемите на бизнеса.

Представителите на бизнеса поставиха темата за рекламата на дестинация България и възможностите за насърчаване на посещенията на руски туристи. Според тях е необходимо да се търсят начини за облекчаване на визовия режим. В дискусията бяха засегнати различни теми – липсата на квалифицирани кадри, мярката 60/40, възможности за издаване на ваучери за почивка, евентуални данъчни облекчения, развитието на СПА туризма в региона


Share |