Назад

Вицепремиерът Марияна Николова проведе работна среща с Н. Пр. Йолам Елрон, посланик на Израел в София


Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с Н. Пр. Йолам Елрон, посланик на Израел в София.

“Сътрудничеството в областта на туризма между нашите две страни е от особено значение, като Израел традиционно е един от най-важните пазари за българския туризъм. И българските държавни институции полагат последователни усилия, за да осигурят най-добрите условия за израелските туристи и туроператори, популяризирайки България като целогодишна туристическа дестинация“ - заяви вицепремиерът. 

Министърът изрази съжаление, че през изминалата 2020 г. спадът в броя на посещенията от израелски туристи в България  е с над 75 % в сравнение с 2019 г. – даде предложение за провеждане на Българо-израелски форум в областта на туризма през настоящата година, който да предостави възможност за насърчаване и задълбочаване на сътрудничеството и контактите на туристическия бизнес на двете страни с институционалната подкрепа на правителствата на България и Израел. Според нея един от ресорите е киберсигурността и е  необходимо да се проучи възможността да се подпише двустранно споразумение в тази област. Вицепремиерът изтъкна значителния опит на Израел, който може да бъде полезен и за България.   

От своя страна Н. Пр. Йолам Елрон оцени високо сериозната работа за подпомагане на туризма и изказа огромна благодарност за доверието към Израел и отварянето на границите за израелски туристи, които с нетърпение чакат да се върнат тук. Той изрази надежда броят на посещенията много бързо да се увеличи, когато пътуванията станат възможни. В момента върви процес по ваксинация и очакванията са до средата на годината да приключи кризата, причинена от коронавируса. „България има много предимства за нас и не спира да ни удивлява“ - допълни посланикът.

 

Вицепремиерът благодари на посланик Елрон за съдействието и подкрепата от израелска страна и увери, че в условията на продължаващата пандемия от коронавирус правителството и в частност Министерството на туризма полагат всички необходими мерки, които да гарантират сигурността и здравето на всички граждани.

 


Share |