Назад

Вицепремиерът Марияна Николова пред медии в Бургас: 6 400 чартърни полета се очаква това лято да пристигнат на Летище Бургас


„6 400 чартърни полета се очаква това лято да пристигнат на Летище Бургас. Нашата цел е да наложим България като целогодишна туристическа дестинация, а област Бургас дава възможност за различни нишови туристически пътувания“ - това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред медии в Бургас, като наблегна, че за Лято 2021 се работи заедно с местната власт още от септември миналата година.

 

Министър Николова каза, че предстои да се открие туристическо представителство във Варшава с цел да се привлекат повече туристи от Полша и изрази надежда такива приоритетни представителства да се открият и в други държави.

По искане на бранша Министерството на туризма е изготвило специализирана рекламна кампания за руския и немския пазар.

 

По думите на вицепремиера, в момента зимните курорти на България са пълни на 40%, а спа дестинациите са резервирани на 100%. Надеждата е изпълнената с изпитания и предизвикателна 2020 година да остане в миналото, а от нея да се запазят само натрупаният опит и важните изводи, които да помагат да се продължи дейността.

 

Министър Николова добави, че през изминалата година в местата за настаняване са регистрирани над 400 000 румънски туристи, броят на гостите от Германия е под 100 000, а на трето място се нарежда Полша с над 85 000 туристи.

 

Водещите 10 дестинации у нас за цялата изминала година са общините Созопол, Приморско, Несебър, Варна, София, Банско, Велинград, Балчик, Самоков и Пловдив. 

 

По данни от НСИ и БНБ загубите от вътрешен и входящ туризъм за първите 9 месеца от 2020 г.  възлизат на около 4 200 000 000 лева, като не е изключено за цялата година те да достигнат 5 000 000 000 лв.

 

Относно област Бургас вицепремиерът коментира, че малко под 1 100 000 000 туристи са пренощували в места за настаняване през 2020 г. по данни от ЕСТИ.

 

По време на брифинга главният изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ г-н Кванте заяви, че летищата в Бургас и Варна са готови и очакват туристите да вземат своето решение. Съвместната работа цели да покаже на света, че България е сигурна дестинация.


Share |