Назад

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети редица важни туристически обекти и дестинации


При посещенията бяха изтъкнати наболели проблеми, свързани с утежнената ситуация, предизвикана от коронавирусната пандемия. Обсъдени бяха възможности за рестарт на сектора в условията на COVID-19 и варианти за помощ към бизнеса, както и предпоставките за скорошно облекчаване на противоепидемичните мерки.

Като цяло в сектора се наблюдава драстично намаление в броя на туристите. От началото на сезона българските туристи са с около 60% по-малко спрямо миналата година, а намалението при чуждестранните посетители е близо 90%. Освен това хотелите са по-тежко засегнати в сравнение с къщите за гости - според текущите данни от ЕСТИ от началото на зимния сезон спадът в броя на туристите в къщи за гости е малко над 30%, докато в хотелите е около и над 70%.

За момента анализите не показват възможности за голямо изменение на тези данни, тъй като все още са в сила ограничения на международните пътувания за редица страни в Европа.

Чуждестранните граждани, отседнали в места за настаняване от началото на зимния сезон, са предимно от Румъния, Турция, Украйна, Германия.

Министър Николова припомни, че на редовното си заседание тази сряда Министерският съвет е взел решение да осигури допълнителни 40 млн. лева от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които до края на март да бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и транспорта в условията на пандемия. Това е програмата, с която се подпомагат секторите хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт. Освен това от изключително значение е ваксинирането, което ще даде възможност по-бързо да се излезе от настоящите противоепидемични мерки.

Едно от местата, които посети министър Николова беше Бургас. В срещата участваха кметът на общината Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков и представители на туристическия бизнес. Към Министерството на туризма бе отправено искане да организира силна рекламна кампания на дестинация България на приоритетните пазари за страната. В отговор вицепремиерът увери, че Министерството на туризма полага всички усилия да привлича чрез рекламните си кампании по всичките си комуникационни канали туристи за предстоящия летен сезон и че в момента се провежда активна кампания в съседните ни балкански страни, които рекламират зимните курорти на България. Освен това предстои да бъде открито туристическо представителство в един от най-важните за България пазари - в полската столица Варшава, като се работи за откриването на такива и в редица други страни.

Вицепремиерът посети и традиционно предпочитаните и най-посещавани от родни туристи зимни курорти Пампорово и Чепеларе. Според анализите тези курорти ще приключат настоящия зимен сезон със значително по-малък спад спрямо други традиционни зимни дестинации именно поради посещаемостта от българските туристи. В срещата в Чепеларе участваха кметът Боран Хаджиев и председателят на общинския съвет Пантелей Мемцов. Представителите на бизнеса поставиха въпроса за възможността за функциониране на Летище Пловдив, тъй като то е входната врата за Южен Централен район и би допринесло за по-доброто развитие на туристическия сезон.

Ски зоните в този район са любими на българите и затова са винаги пълни. Една от посетените от вицепремиера ски зона беше Мечи чал. Там тя беше от най-възрастния практикуващ скиор у нас Иван Раев, който я дари с клонка от смърч като символ на здравето. Иван Раев е на 96 г., още като невръстно дете се е качил на ски и оттогава практикува  всеки ден ски от откриването на сезона до неговото закриване. Бай Иван отправи пожелание към Марияна Николова животът да отрупа гърба и раменете ѝ с много здраве и късмет, в отговор на което тя изтъкна, че той е живото доказателство за това как зимните спортове укрепват здравето и си пожела да има духа и ентусиазма на бай Иван, когато стигне неговите години.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова поздрави всички по повод Световния ден на снега и изрази надежда до края на зимния сезон метеорологичните условия да са добри, да има много сняг, което да позволи на любителите на белите спортове да посещават зимните курорти и практикуват любимите си занимания. Защото зимните спортове укрепват здравето, което е най-важно в личен план и носи положително резултати за бизнеса,

На връщане към столицата Министър Николова посети едни от най-атрактивните и често посещавани туристически забележителности около Асеновград – Асеновата крепост, както и Бачковския манастир „Успение Богородично“, който е сред най-значимите духовни забележителности на община Асеновград и Пловдивска област и един от Стоте национални туристически обекта на България. 

При разговорите бе изтъкнато огромното значение за сектора на културно-историческите обекти, на религиозния и поклонническия туризъм за утвърждаване на страната като привлекателна дестинация за четири сезона.


Share |