Назад

Невъзможното става възможно: SCARPA и Нирмал Пурджа на върха на К2 през зимата


SCARPA допринася за написването на още една страница в историята на алпинизма

Scarpa извежда своя „Phantom 8000 HD“ на върха на K2, изкачен за първи път през зимния сезон.

Посланикът на SCARPA Нирмал "Нимс" Пурджа победи последното голямо хималайско предизвикателство заедно с екип от непалски алпинисти. Ключът към успеха на групата беше сплотеността на екипите, което още веднъж ни напомня, че единството е сила. С този подвиг непалските хора затварят кръга, започнат от Тенцинг Норгай - шерпата, който заедно с Едмънд Хилари за първи път изкачва първия осемхилядник - връх Еверест, през 1953 г.

В изявление от върха Нимсдай сподели: „Какво пътуване. Със смирение споделям, че като екип изкачихме великолепния K2 в екстремни зимни условия. Тръгнахме да направим невъзможното възможно и за нас е чест да споделим този момент не само с непалската катераческа общност, но и с общностите по целия свят. Майката природа винаги има последната дума и стоейки на върха, бидейки свидетели на огромната сила на нейните крайности, ние се гордеем, че сме били част от историята на човечеството и показваме, че сътрудничеството, работата в екип и позитивното психическо отношение могат да разширят границите на това, което смятаме, че може да бъде възможно. Благодарим за подкрепата, която получихме от хората по целия свят, тя ни даде огън в гърдите, за да превърнем тази цел в реалност. "

Винаги на краката на най-великите алпинисти, „Phantom 8000 HD“ придружава Нимс и неговия екип в този невероятен подвиг. С течение на годините тази обувка, изцяло изработена в Италия, е ставала все по-ефективна, лека и удобна. 

Думите на Сандро Паризото, президент на SCARPA, не само изразяват голямо удовлетворение от подвига, извършен от Нимс и неговия екип, но също и емоцията за един ден, който ще остане незабравим за SCARPA: "Алпинизмът се състои от страст, големи цели и братство. Групата на Нимс и неговият екип са доказателство за всичко това. Планинските начинания са част от историята на SCARPA, която винаги е била редом до велики атлети. За нас от SCARPA е огромно удовлетворение, че с нашите продукти, сме допринесли за превръщането на тази велика мечта в реалност."


 


За XCoSports:
XCoSports България е водещ вносител на висококачествена екипировка за спортове на открито и представител за България на марките: GoPro Cameras(USA), Scarpa (Italy), Silva (Sweden), Gerber (USA), DirectAlpine (Czech Republik), Genuine Guide Gear G3 (Canada), ABS Airbag (Germany), Blue Ice (France), Ortik (Portugal), NST Labs (France), Point 65 Kayaks (Sweden), Black Diamond (USA), MontBell (Japan), Point 6(USA), Ryders (Canada), Smartwool (USA), Chimpanzee (Czech Republic), LyoFood (Germany). 

 

За Scarpa Spa: 
Scarpa Spa е култова марка от историческия регион Асоло, Италия, основана през 1938 година. Компанията Scarpa, на фамилията Парисото, има дълга история на еволюция и революция в планинарските обувки. Днес Scarpa е абсолютиен световен лидер за ски, туристически и катерачни обувки.


Снимки: © Scarpa Spa


Share |