Назад

Камера излъчва на живо от гнездо на белоглави лешояди в Източните Родопи


Снимка: Богдан Боев - Белоглав лешояд в полет

 

Камера в гнездо на белоглави лешояди в Източните Родопи разкрива на живо интересни и вълнуващи детайли от живота на редките птици. Една двойка вече припозна гнездовата ниша с монтираното устройство и през последните няколко дни активно строи гнездо за предстоящия гнездови сезон.

 

Камерата позволява да наблюдаваме в реално време живота на тези редки птици. Освен това технологията ни предостави ценна информация за поведението им при отглеждане на малките и хранителните навици, което ще ни помогне за по-доброто опазване на вида. Оборудването е маскирано с естествени материали, така че да не привлича вниманието на белоглавите лешояди и да не пречи на размножаването им. Камерата бе поставена преди няколко седмици от eкип от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и фондация По-диви Родопи.

 

Зимата е интересно време за любителите на тези птици и любопитните, които искат да надникнат в тайнствения живот на белоглавите лешояди. През това време величествените птици си избират ниша в скалите, където да загнездят. Гнездото се строи бързо, основно от сухи треви и малко клечки. Благодарение на камерата екипът ни видя как нашата двойка го “обзаведе” само за няколко дни. В края на януари и началото на февруари повечето белоглави лешояди снасят единственото си яйце, за което двамата родители неуморно ще се грижат в следващите 2 месеца, когато ще се излюпи новият живот.

 

Лешоядите се славят като грижовни родители. Двамата партньори се сменят при мътенето на яйцето и отглеждането на малкото. Вече всеки може да следи какво се случва в гнездовата ниша и заедно да очакваме първите обитатели. Може да следите на живо канала ни в Youtube.

 

Уточняваме, че камерата в гнездовата ниша е монтирана с разрешение на Министерството на околната среда и водите и по време на поставянето ѝ бяха взети всички необходими мерки и не бе допуснато безпокойство на вида. Бяха спазени и всички забрани на защитената територия.

 

Поставянето на камерата се осъществява в рамките на петгодишен LIFE проект „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите, разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да възстанови и разшири популациите на белоглавия лешояд и да се върне черният лешояд в тази част на Балканите.


Share |