Назад

Вицепремиерът Марияна Николова в Саудитска Арабия за проекта 'Червено море'


„Проектът „Червено море“ отразява бъдещето на туризма и ще привлече много посетители от цял свят. Той е много амбициозен и иновативен, включващ изграждането на редица острови“ - това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с главния изпълнителен директор на проекта Джон Пагано в рамките на работното посещение на вицепремиера в Кралство Саудитска Арабия.

 

„Силно сме впечатлени от инициираната от Н. Кр. В. Принц Мохамед Бин Салман стратегия за мащабно развитие на Кралството – „Визия 2030“, която предвижда цялостна концепция за модернизация в крак с бързо променящия се съвременен свят, както и с реализацията на амбициозния мега проект „Червено море“, който предвижда изграждането на високотехнологичен, екологично и енергийно обезпечен град“ - уточни министър Николова.

 

Според нея с реализация на проекта, Червено море ще се превърне в топ туристическа дестинация и ще отразява бъдещето на туризма.

 

По време на срещата вицепремиерът сподели, че България има амбицията да поддържа отлични контакти с Кралството и заедно със Саудитска Арабия да изгради устойчиво, многопластово сътрудничество, което да покрива ключови сфери като туризъм, инвестиции, търговия и образование.

 

От своя страна Джон Пагано изрази мнението, че именно туризмът има потенциал да промени днешната, утежнена от Ковид-19, ситуация към по-добро. Според него пандемията дава възможност да се рестартира бутона на живота и да възвърне естествената връзка на човека с природата. Именно проектът „Червено море“ има амбицията да осъществи това, тъй като това е първата инициатива, при която всичко ще се захранва почти изцяло от възобновяеми източници. Освен това изпълнението на проекта ще подпомогне отварянето на 17 000 работни места и всяка година ще генерира приход от 6 000 000 000 долара.


Share |