Назад

Национален празник на киселото мляко организират в Трън на 28 юни


Национален празник на киселото мляко организират на 28 юни в Трън фондация „Д-р Стамен Григоров“, Асоциацията на млекопреработвателите в България и местната община. Целта е да се популяризира българското кисело мляко, приготвянето и консумацията на наши традиционни млечни продукти.

За гостите ще бъдат отворени Музеят на киселото мляко в с. Студен извор и къщата музей на откривателя на лактобацилус булгарикус „Д-р Стамен Григоров“.

Предвидена е фолклорна програма и дегустация. Фирми, които произвеждат мляко и млечни продукти ще се състезават с домашно приготвени храни в конкурса „Млечните продукти в моя дом“.

Програмата на тазгодишния Национален празник на киселото мляко включва още международна научно практическа конференция, в която ще се включат и представители на асоциация „Клъстер сирене – Юг“ от град Ниш. Темите на дискусията ще са свързани с чистотата на млякото и млечните продукти, както и с възможностите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони. Националният гаранционен фонд и Българска банка за развитие ще презентират възможностите за финансиране на фермерите.

Празник на киселото мляко ежегодно се организира и в Разград в последната седмица на юли. В рамките на програмата има турнир за приготвяне на домашно кисело мляко, конкурс  “Кралица на киселото мляко”, състезание – щафета “Да си направим таратор” и концерти на фолклорни състави от цял свят.

 

Източник: http://agronovinite.com/


Share |