Назад

БХРА с искане към Министерството на енергетиката


В писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова и председателя на КЕВР Иван Иванов от БХРА (българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация) настояват затворените хотели и ресторанти да не плащат “такса за достъп до разпределителната мрежа на база предоставена мощност” към електроразпределителните дружества като “Енерго про”, докато обектите им са затворени заради кризата. Копие на писмото е изпратено и до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.

Според БХРА, така наречената такса мощност, ще бъде от голяма тежест за обектите, които са принудително затворени след Заповедта на Министъра на здравеопазването, заради противоепидемичната обстановка в страната във връзка с Ковид 19.

В писмото се казва: “Имайки предвид, че мощностите, които се ползват в обектите в нашия бранш, особено в хотелите, са сериозни, сумата, която се заплаща, не е малка, а и е задължително изискуема дори през неактивния сезон, който е повече от 7-8 месеца. Особено голяма е тежестта за заплащане на тази такса за собствениците, които стопанисват обекти, работещи сезонно, но са задължени целогодишно да заплащат такса към електроразпределителните дружества”.

В тази връзка от БХРА предлагат да се помисли таксата мощност да бъде намалена или премахната за времето, в което хотели и ресторанти не работят.

“БХРА нееднократно сезира различни институции и води преговори с международни и национални браншови организации за мерки за облекчаване на последствията от кризата с Ковид 19. Мерките обаче са недостатъчни и много от собствениците в туристическия бранш са пред фалит поради разходи, които задължително трябва да покриват, като не могат да осъществяват дейността си и да реализират приходи. В конкретния случай такъв тип разход е таксата към електроразпределителните дружества” - пише в писмото, подписано от председателя на БХРА Георги Щерев.

 

От организацията молят за бързо и адекватно решение на въпроса и припомнят, че туристическият бранш е най-силно засегнат от кризата и всяка забава в действията води до нови фалити на потърпевши собственици.


Share |