Назад

Вицепремиерът Марияна Николова на посещение в Полша


При посещението си във Варшава, вицепремиерът Марияна Николова разговаря с държавния секретар с ресор туризъм към Министерство на развитието на Полша Анджей Гут-Мостови. В дискусията участва и председателят на Полската туристическа организация Рафал Шлахта.

Обсъдени бяха развитието на туристическия сектор в условията на пандемия и възможностите за ползотворно сътрудничество между двете държави в областта на туризма.

Министър Николова напомни, че от 29 януари до 30 април туристи от 58 държави, включително Полша, могат да влизат на територията на Република България с представен отрицателен резултат от PCR тест до 72 часа преди влизането през всички гранични пунктове. Изтъкнат бе и фактът, че въпреки нарастващия брой заболели, България остава сред страните с най-малко заразени на Балканите, което я прави сигурна туристическа дестинация. Принос за това в голяма степен имат навременните и строги противоепидемични мерки, както и строгият контрол по спазването им от страна на Министерството на туризма, Министерството на здравеопазването и всички регионални здравни инспектори.

Българският министър направи няколко предложения за съвместни инициативи, като възобновяване дейността на Съвместната работна група, която да работи активно за по-доброто позициониране на сектора на ниво ЕС.

От своя страна Анджей Гут-Мостови заяви, че България е много популярна сред полските туристи с морските плажове, културно-историческите обекти, кухнята и традициите и е част от програмите на туроператорите. Директните полети на полската авиокомпания допринасят за интереса към посещенията на страната ни. Полският държавен секретар увери, че прави всичко възможно за подобряване на отношенията и утвърждаването на България като водеща туристическа дестинация за сънародниците му и отправи покана и към българските туристи да открият Полша като място за посещения и почивка.

 

По-късно пред полски журналисти и туроператори вицепремиерът Марияна Николова заяви, че в контекста на продължаващата пандемия, България е сигурна и безопасна дестинация, която предлага разнообразен туристически продукт през четирите сезона. Тя наблегна на факта, че страната ни е част от световните дестинации, получили печат за сигурност и безопасност от Световния съвет за пътувания и туризъм. Със своите климатични и природни дадености, хилядолетна история и култура, страната ни е съвременна и модерна туристическа дестинация, която може да предложи отлични условия за културен, бизнес, морски, спа и ски туризъм, голф и др.

„Полша е сред 10-те водещи пазара за входящ туризъм у нас. Вярвам, че с откриването на българското туристическо представителство двете страни ще имат възможността да ускорят темпа на своето сътрудничество.  Смятам, че между нас съществува голям потенциал за реализиране на общи проекти и инициативи“ – каза министърът.

За да успокои полските туристи, министър Николова разясни пред журналистите, че у нас е инициирана процедура за приоритетно ваксиниране на работещите в сектор туризъм. В момента действащи са ресторантите само в местата за настаняване при ограничение от 50 на сто от капацитета си и до 22 часа и при 1.5 м. разстояние. Заведенията за хранене извън хотелите са затворени, но се очаква от 1 март и те да заработят. Във всички хотели, ресторанти и други обекти стриктно се спазват всички противоепидемични мерки на Министерството на здравеопазването и препоръките на Световната здравна организация срещу разпространението на COVID-19.


Share |