Природни забележителностиНазад

Пещера „Орлова чука”


Пещера „Орлова чука” е втората по големина пещерна система в България и един от най-впечатляващите природни обекти в границите на Природен парк „Русенски Лом” край град Русе. Другото, което я прави уникална, са колониите от 6 вида прилепи, от общо 30 вида в Европа, популациите на които през зимния период достигат общо около три-четири хиляди.

Пещерата „Орлова чука“ е открита през 1941 година случайно - от козарчета, които са търсили изгубено животно. Първоначално е разкрит само един от входовете и хората са си осветявали вътре пътя с факли. Днес пещерата е осветена причудливо с разноцветни светлини, които дават усещането за разходка в един направо нереален свят. Официалната дължина на подземните галерии е 13 км, с постоянна температура 14 градуса и 90 процента влажност. Тук са открити останки от праисторически хора и пещерни мечки. Освен с големите си размери и бели заоблени сводове, пещерата впечатлява и с няколкото големи прави галерии. Една от тях е известна като Големият булевард.

Туристите посещават само най-широките и осветени части на пещерата. Това е маршрут с дължина около 800–900 метра и се изминава за около 40 минути. При по-голям интерес маршрутът може да се удължи и да се видят други интересни творения на подземното царство. Веднага след входа на пещерата се намира най-интересното място. Това е т.нар. концертна зала, в която е изпълнява симфонична музика. Оттам тя носи и името си. Освен това в нея има много красиви сталактити, сталагмити, калцитни образувания, които са добре осветени и оставят у посетителите невероятно усещане.

Другите интересни обекти за посещение в района са част от историческата зона на „Русенски Лом”. Това са Ивановските скални църкви – един от обектите на ЮНЕСКО в България, действащият Басарбовски скален манастир, както и средновековният гардЧервен – днес изнесена експозиция на Регионалния исторически музей в Русе.

В Природен парк „Русенски Лом”  има още много добри условия за пешеходен и вело туризъм. За туристите, търсещи екстремни преживявания, паркът предлага спускания с кану, преходи на коне и велосипеди, стрелба с лък и скално катерене. А екопътеките за излети и с места за пикници съвсем не са една и две.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „До Дунав и езерото на пеликаните”. В него обичаната певица Нелина води екипа до местата на своето детство и забележителностите на Русе, Басарбовския скален манасир, езерото Сребърна и едноименното село...

 

100-те национални туристически обекта са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Текст Телевизия Туризъм , снимки в галерията Николай Василев и архиви на Телевизия Туризъм и Природен парк „Русески Лом”, видео – Телевизия Туризъм

 


Share |