Природни забележителностиНазад

Пещера „Снежанка”


Интересни за наблюдение природни феномени в България са пещерите. Една от тях е известната пещера „Снежанка”, поставена под № 37 в списъка на 100-те национални туристически обекти.

Пещерата е разположена в гористия резерват „Купена” в Западните Родопи, на 5 км югозападно от град Пещера, по пътя за Батак. В близост до нея води асфалтово шосе, а от паркинга до входа на пещерата разстоянието се изминава за около 40 минути пеша. Пещера „Снежанка” е осветена, подходяща е за семейни екскурзии и посещения от деца и ученици. Няколкото зали на пещерата са изключително интересни.  В “Голямата зала” и в залата, наречена “Жилището”, са намерени глинени съдове, изработени от човешка ръка, без да се ползва грънчарско колело. Те са останали запазени от времето на древните траки. Във “Вълшебната зала” природата е изваяла красива женска фигура - от нея пещерата получава и името си. "Снежанка" е изключително впечатляваща с ледниковите си форми и множеството сталактити, сталагмити и разнообразно подчертани драперии. В близост до „Снежанка” има още няколко пещери, които обаче не са осветени и не са подходящи за масов туризъм, а само за посещения от подготвени за целта пещерняци.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Живи въглени”, посветен на намиращото се в близост до Пещера и Брацигово село Жребичко, обявено за архитектурен резерват.

 

100-те национални туристически обекта са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм


Share |