МаршрутиНазад

Риболов на язовир „Въча”


Язовирите в Родопите са едни от най-привлекателните места за развитието на риболовния туризъм в България. В Западните Родопи, района на Девин и Батак са съсредоточени едни от най-големите язовири у нас. Сред тях с възможностите си за риболов се откроява язовир „Въча”. Водоемът се намира недалеч от Пазарджик по шосето през Кричим за Девин , веднага след като се премине покрай по-малкия язовир "Кричим" .

Язовир „Въча” днес е част от каскадата язовири на река Въча и представлява един от най-големите български водоеми . Характерно за него е, че бреговете му са труднодостъпни, тъй като е разположен в естественото дефиле на реката. Но от друга страна това е предпоставка за богати рибни запаси. Допреди няколко години на язовира се развъждаше изкуствено шаран и пъстърва, но днес садките са превърнати в атрактивни плаващи къщи.

Тук успешно могат да бъдат уловени почти всички важни сладководни видове риба - шаран, червеноперка, кефал, сом, бяла риба, костур, уклей, платика, каракуда, моруна, пъстърва, мряна и скобар.  Язовирът има и много добри запаси от трофейни хищници - сом, бяла риба, костур, които са особено предпочитани от риболовците. Носят се и легенди за сомове “чудовища” над 100 кг, които лежат около стената на язовира.

Белите риби с размери 6-7 килограма не са рядкост, а костурите понякога достигат до 3 кг. Най-удачно е костурите да се ловят от лодка, като се търси ято с подходящи размери.

Язовирът е подходяща туристическа дестинация за спортен риболов.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм

 


Share |