СъбитияНазад

Литературна вечер за Емилиян Станев в Чирпан


На един от най-големите български писатели Емилиян Станев ще е посветена част от Нощта на музеите в Чирпан. Тя ще се състои за пореден път на 18 май, сряда, в къщата музей на Пейо Яворов в тракийския град.

Емилиян Станев е литературният псевдоним на Никола Стоянов Станев роден през 1907 г. в Търново. Автор на забелеителни творби като „Крадецът на праскови”, „Иван Кондарев”, „Антихрист” и „Търновската царица”, той остава завинаги в духовните анали на нацята ни. За неговия творчески път и беседа върху личността и творчеството му в Чирпан ще пристигне д-р Радка Пенчева, завеждащ къщата музей „Емилиян Станев” в старопрестолнината. Тя ще направи премиера на книгата „Сюжети на забравата. Реванши на паметта”. Часът за начало на събитието е 19:00.

Но с това нощта на музеите няма да приклчи. От 20:00 ч.в къщата-музей на Яворов е насрочена прожекцията  на документалния филм ”Вечните ловни полета” на режисьора Дочо Боджаков. От 21:00 ч. пък ще започне поетичният диалог „Между две луни” между съвременните български поети Гриша Трифонов и Камелия Кондова. А доколкото познаваме и двамата – обещава да е интересно.

Текст Телевизия Туризъм, снимките са предоставени от къщата-музей „Пейо К. Яворов” в Чирпан


Share |