МаршрутиНазад

Из Природен парк „Българка”


Върху билните части и северните скатове на централна Стара планина, над градовете Габрово и Трявна се намира Природен парк "Българка". Територията на парка е разнообразна – планински склонове, речни долини, хълмове и котловини. Централната му позиция в България, както и спецификата на релефа и климата привличат вниманието на хората още от дълбока древност и до днес. По тези места са минавали важни стратегически пътни артерии за свързване на севера с юга, като билото на Стара планина се е смятало за естествена граница. Това определя и богатото историческо наследство в този район. 

Площта на Природния парк е 21 772 ха. Обявен е през 2002 г. За да опазва, възстановявава и поддържа естествените букови екосистеми и изворите на река Янтра и основните й притоци в горната им част. Той граничи с Национален парк „Централен Балкан”. В границите на парка попадат част от националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа", етнографския музей на открито "Етъра", Габровският Соколски манастир", три защитени местности и четири природни забележителности. Тук е и географския център на България местността Узана. В тази местност, под сянката на близките букови гори край най-голямата билна поляната в Стара планина са изградени няколко малки хотела, конна база, ски писти, екопътека ... Въобще всичко необходимо за добра ваканцияв Балкана. Оттук започва и приятният пешеходен маршрут „Първи стъпки за начинаещи вълшебници”. Той е  с два кръга и започва от сградата на Планинската спасителна служба (до Туристическия информационен център).

Първият кръг тръгва към вр. Исполин. От върха се откриват панорамни гледки на изток към върховете Шипка, Бузлуджа, Бедек, на юг към блестящите води на язовир „Копринка” и Долината на тракийските царе, на запад - към масива Триглав. На север като на длан се вижда Узана. На връщане можете да се отбиете до кулата за наблюдение на птици в местността Марков стол, а в края на маршрута да се катерите по изкуствената катерачна стена, която е монтирана върху сградата на ПСС. По време на прехода ще можете да отдъхнете в някой от множеството кътове за отдих с обезопасени огнища.

Вторият кръг тръгва също от сградата на Планинската спасителна служба. Не след дълго ще пристигнете до „Къщичката на Баба Яга”. Следвайки маркировката ще преминете покрай Географския център на България. След кратка разходка през смесена букова гора ще откриете Лабораторията на Баба Яга. На връщане може да посетите уютен заслон, част от екопътека „Узана”, „Горското училище” и ще завършите разходката си на поляната в голям  заслон с камина и барбекю.

И двата кръга дават възможност за запознаване с лечебните растения в района, основните дървесни видове и най–често срещаните бозайници, птици и пеперуди.

По целия маршрут са монтирани много образователни табла и информационни карти.

Входни-изходни точки към Природния парк са трите града Габрово, Трявна и Плачковци. На територията на парка могат да се практикуват и екстремни спортове - алпинизъм, скално катерене, спелеология, делта и парапланеризъм и др. Природните ресурси и културно-историческото наследство са предпоставка за развитието и на други видове туризъм - селски, конен, фототуризъм и др.
 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм филмът „В Габрово и сърцето на Балкана”, в който обичаната актриса Йоана Буковска представя родния си град и своите любими места от детството в него с много хумор и добро настроение.

Потърсете и документалния филм „Габровският Соколски манастир” – представящ вълнуваата история и разкриващ някои от двувековните тайни на светата обител.

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм още изключителният ретроспективен разказ на филма „Пътуване към оживялото Възраждане” – за корените, историята, поуките и живите днес туристически обекти от времето на българското Възраждане – „Етъра”, Самоводската чаршия в Търново, град Елена, Старият Златоград, Копривщица и др.

Текст Стоян Радулов, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм, със съдействието на Милко Белберов, оператор Николай Василев


Share |