Природни забележителностиНазад

Природен парк „Странджа”


Природен парк ”Странджа” е най-голямата защитена територия в България. Паркът обхваща територията на централна българска Странджа планина с излаз на южното ни Черноморското крайбрежие (от Маслен нос до Резово), с обща площ от 1160 кв. км. В днешните негови рамки още през 30-те години на XX век е бил обявен първият в България резерват - “Силкосия”.

Специфичният климат и географското положение на Странджа планината са своеобразен мост между Европа и Азия. Това е и причината Странджа да е мястото, където единствено в Европа през последния ледников период са се съхранили множество реликтни растителни видове и гори с присъствие на вечнозелени храсти, характерни за природата на Кавказ, Колхида и Черноморското крайбрежие на Турция. Те придават екзотичен характер на странджанските гори, които са съставени главно от източен горун, благун и източен бук и покриват 80% от територията на парка.

Природният парк е на едно от първите места сред защитените територии в Европа по биологично разнообразие. Ендемичните видове са 56, от които 6 локални ендемити – срещат се само в Странджа или по западното Черноморско крайбрежие. Застрашени в световен план са 3 вида, в Европа – 10, а други 113 вида са записани в Червена книга на България.  Сред най–интересните видове са странджанска зеленика, странджанска боровинка, тис, кримски чай, странджански дъб, мушмула, калуна, източен бук, странджанско бясно дърво и др. Разнообразието на растителността е удивително – досега са установени 119 естествени и полуестествени хабитати, което поставя парка вероятно на първо място в Европа.

Странджа е защитена територия с много богата гръбначна фауна –  над 260 вида. В областта на гнездовата орнитофауна Странджа наброява 124 вида. Над парка преминава големият миграционен път Via pontica. В парка се срещат 54 вида бозайници. А популацията на видрата в рка Велека е най-добре запазената в Европа.

В няколко от селата в района на природния парк (Българи, Бродилово, Кости) е запазен древният обичай  нестинарство – езическа традиция с танцуване върху жарава, пренесена на християнска основа, която в античността е била познато само в най-източните предели на Тракия.

С две думи, природен парк “Странджа” предлага на всички посетители, туристи и участници в природолюбителски, екологични, етнографски или археологически експедиции възможности за едно незабравимо преживяване.

Забележителни за посещение са град Малко Търново, тракийските гробници и долмени, историческата местност Петрова нива, селата Бръшлян, Българи, Кости, Ясна поляна и др. В рамките на парка са още тракийското светилище Бегликташ – в най-източните разклонения на Странджа, при резерват „Ропотамо”, устието на река Велека и защитена зона „Силистар”, градовете Ахтопол и Синеморец Някои от тях са поставени под № 8 в списъка на 100-те национални туристически обекта на България.

100-те национални туристически обекта са представени в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Оазисите на Странджа”, представящ красотата, уникалната природа и любопитни факти от Странджа планина, нейните градове и села - Малко Търново и Блъшлян.

Потъресете и за филма „Денят на нестинарката”, посветен на нестинарските обичаи в село Българи.

Видеото за Природен парк „Странджа” е част от поредицата на Телевизия Туризъм за природните паркове на България.

Текст Стоян Радулов, снимки в галерията Николай Василев и архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм, със съдействието на Милко Белберов, оператор Николай Василев


Share |