МаршрутиНазад

Приключения в Природен парк „Русенски Лом”


Ако си мислите, че природните паркове в България предлагат само възможности за разходки и излети из девствената природа, то грешите. Активните туристически занимания в много от тях са добре развити, а туристическото обслужване е на високо ниво. Да пояздите, да стреляте с древен лък или да се спуснете с кану по един от Ломовете са част от атракциите, предлагани в Природен парк Русенски Лом. Тук ще ви представим екстремното изживяване с лодка.

Природният прак „Русенски Лом” е един от единадесетте природни парка в България, и единственият, обхващащ поречието на няколко реки – в случая река Русенски Лом и нейните притоци. Намира се недалеч от Русе, където е административната централа на парка. Обявен е за защитена територия през 1970 година. Днес природният парк е странна и впечатляваща смесица от пещери и скални образувания, исторически паметници и зони с богато видово разнообразие. Тук е втората по дължина пещерна система у нас – пещерата „Орлова чука”. В историческата зона на Русенски Лом се намират Ивановските скални църкви – един от обектите на ЮНЕСКО в България, действащият Басарбовски скален манастир, както и средновековният гардЧервен – днес изнесена експозиция на Регионалния исторически музей в Русе.

За да практикувате спускане с кану в Поломието, изходната точка е село Червен. Приключението по реката започва от старата воденица близо до стария град, която е превърната в база за водния маршрут. Укротяването на канутата не е лесна работа, въпреки не толкова бързото течение на реката, затова тук се извършва обучение на екипажа от опитни водачи. Прави се малка тренировка по гребане преди да се спуснете по реката. По избрания маршрут няма опасни бързеи и падове. Спускането с триместно кану по криволичещата сред високите скални отвеси река е невероятно преживяване. Първата спирка по маршрута се намира след с. Кошов. Тук на левия бряг на реката, е изграден пункт за наблюдение на птиците, а отсреща, върху скалите, е площадката за подхранване на мършоядните птици. Крайната спирка на  водното приключение е местността Грамовец. Тук, високо в скалите, е разположен манастир, който можете да посетите, но преди това ви очаква освежаваща напитка под специално построения навес с огнище. Това не е последната изненада за деня, очаква ви посещение на Ивановските скални църкви - обект включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. В тези скални храмове са запазени стенописи от личните зографи на българските царе от периода ХII-XIVв.

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Песента на Русалките”, посветен на природните забележителности и тайни на Природен парк „Русенски Лом”, както и на богатото историческо минало на Поломието.

100-те национални туристически обекта са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията Николай Василев и архиви на Телевизия Туризъм и Природен парк „Русески Лом”, видео – Телевизия Туризъм

 


Share |