СъбитияНазад

Три филма на ТВТ ще бъдат показани на Фестивала на етнографския и антропологичен филм в София


 

Събитието се провежда между 15 и 17 декември в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски”

С три филма, произведени за Телевизия Туризъм, ще се представят нейните автори Стоян Радулов и Симеон Мильов на предстоящия в София Фестивал на етнографския и антропологичен филм. Неговото второ издание с тема „Балкани” ще се проведе между 15 и 17 декември 2011 г. в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Показваните там  филмите ще бъдат разделени в няколко секции.

„Старовремска жътва” е авторският филм на Симеон Мильов с оператор Симеон Григоров, с предстоящ публичен показ на фестивала. Той е от поредицата на Телевизия Туризъм за селски туризъм и обичаи. С лентата „Между полумесеца и кръста”, посветена на алевиите от Лудогорието, както и с „В Кавракирово с песен на зурни” за необичайната традиция на зурнаджийството в това това малко българско село, ще бъде представен отговорният и програмен редактор на телевизията Стоян Радулов.

Сред авторите от българска страна са още доц. Д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, която ще представи филмите „Хурката“, „Къната“ и „Сурва – ритъм и звук“. Ще участват още Николай Ненов, както и няколко имена от останалите балкански държави. Балканите са необятна тема и чрез подготвената филмова програма ще бъдат показани през различни гледни точки.

Второто издание на фестивала, както и миналогодишното, е ориентирано към широката публика и се стреми да подтикне младото поколение изследователи да създават прозиведения в полето на визуалната антропология. Фестивалът на етнографския и антропологичен филм няма състезателен характер и се организира с популяризаторска и образователна цел от Сдружение за културни инициативи, в патньорство с катедра “Етнология” към Софийския университет, Академичното етноложко сдружение и издателство „Вакон”. Медийни партньори са списание „The Explorer”,  Телевизия Туризъм (TVT) и сайтът www.see.bg. И тази година, входът за трите фестивални дни остава свободен.

Подробности за програмата, участниците и филмите на фестивала вижте на http://feaf.wordpress.com.

 

Цялата програма може да видите ТУК

Телевизия Туризъм (TVT) контакти:

0 88 8087476 или набирайки директно

0 88 TOURISM            или

0 TV TOURISM

Можете и да ни пишете на адрес:

tvt@see.bg

 


Share |