СъбитияНазад

В месеца на Сурва кукери и звънци превземат ТВТ


Към най-големия народен празник в Пернишко отвежда филмът на Телевизия Туризъм „Да сънуваш празник”. Той е посветен на Международния фестивал на маскарадните и кукерски игри, който се провежда в Перник всяка година в края на януари месец. Не случайно – традицията за отбелязване на кукерския празник „Сурва” в този край е отколешна.
„Още не сме чули звънтенето на чановете и хлопатарите.. Но аз и ти, и той, и тя помним песента им. И маските също... Пъстрите маски, козята козина и тоя невъобразим грохот... От дните, когато цяло Пернишко празнува Сурва. А този празник местните хора го сънуват цяла година...”
За всичко това и много повече разказва филмът „Да сънуваш празник” . Неговият автор Симеон Мильов е един от най-добрите познавачи на кукерската традиция в Пернишко и бивш директор на Историческия музей в Перник. Във филма се срещат различни гледни точки към феномена кукери в България – на един майстор, на няколко фотографи, на участници и наблюдатели.


Гледайте „Да сънуваш празник”  само по Телевизия Туризъм в новата рубрика „Филм на месеца” – всяка събота през януари от 16:00 и от 22:00 ч.
Информация на ТВТ


Share |