СъбитияНазад

Танцов ансамбъл „ЯНТРА” в град Будапеща основан от младежи с български произход


Танцов състав “Янтра” е основан през 1996 година в град Будапеща от живеещи в Унгария младежи с български произход. Основателите са избрали името на река “Янтра”, защото от тази част на България произхожда по-голямата част на българите, живеещи в Унгария.

Ръководители на танцовия състав са Анна Салаи и Данчо Мусев.

Основната цел на танцов състав “Янтра” е да поддържа и разпространява българските народни танци, песни и традиции. От основаването си танцовият състав играе важна роля за запазване идентичността на българите в Унгария. Танцов състав “Янтра” се стреми да пресъздаде пъстротата на българския фолклор, затова репертоарът на състава включва автентични танци от всички етнографски области на България – шопски, северняшки, добруджански, тракийски и пирински.

Различни по форма, ритъм и облекло, със сложни неравноделни тактове, динамични и разнообразни, танците завладяват младежите, а чрез тяхното изпълнение и публиката се потапя в един свят, който е колкото роден, толкова и общочовешки. Част от танците пресъздават различни народни обичаи, като лазаруване, коледуване и русалии, което превръща ансамбъла и в школа по родолюбие.

Танцовият състав организира редовно обучение по български народни танци в Българския културен дом и в Българската детска градина в Будапеща. Танцьорите вземат участие и в постановките на Малко театро – единственият професионален български театър зад граница. Съставът наброява над 40 танцьори на възраст от 15 до 30 години.

Танцов състав “Янтра” изпълнява своя репертоар в автентични български народни носии. Негови хореографи са Кая и Христо Иванови, бивши хореографи на българският държавен танцов ансамбъл “Филип Кутев”.

В дейността на танцовия състав участват музиканти за народна музика, както от България така и от Унгария. Постоянен съпровод от Унгария е оркестър “Право”, а от България оркестър “Славия”.


Share |