СъбитияНазад

Кукли оживиха 100-годишна къща


Къща на сто години, паметник на културата, на улица „Самуил” в центъра на София, се превърна в дом за кукли. Атрактивното арт-пространство е създадено по идея на Жени Костадинова, журналистка и поетеса, която от години изработва кукли. Арт-къщата й носи името „Куклите” и ще е място за срещи с хора, които обичат куклите, изкуството, поезията и творческата работа.

„Искам тази къща да се превърне в сцена за онези десетки невидими майстори на кукли, приложници и любители, които никой не вижда, а те създават невероятно красиви и одухотворени създания, носещи много любов и радост, каза Жени пред гостите, дошли за откриването на къщата. Тя призова всички, които са съхранили детето в себе си, да се включват в живота на галерията, която всеки месец ще показва и по една колекционерска изложба. Хората с интересни колекции, не само на кукли, са също добре дошли там.

„Аз съм зашеметен, ощипи ме, за да разбера, че не сънувам този приказен свят”, не скри емоциите си бате Николай - актьорът Николай Николаев, известен и като клоунът Коко. Мимове от „Театъра на мечтите” и актьори на кокили от театър „Фаетър” създаваха настроение. Сред гостите бяха певецът Володя Стоянов, писателите Весела Люцканова, Димитър Шумналиев и Магдалена Гигова, етнографката от БАН Лозинка Йорданова и много други.

С две изложби отвори врати новото арт-пространство – „Феите” (живопис и рисунки) на художничката Ралица Денчева и „Усмивки от битака” – колекция от 70 кукли-клоуни на продуцентката от БНТ Ралица Филипова.   


Share |