СъбитияНазад

Велотурове в Източните Родопи ще бъдат представени на откриването на Седмицата на мобилността


Възможностите за велотурове в Източните Родопи, както и Трансродопският маршрут за велотуризъм, разработен от  „Новото тракийско злато“ (НТЗ), ще бъдат представени на щанд в подлеза на Софийския университет на 16 септември, когато с официална церемония се открива Европейската седмица на мобилността.

Холандската принцеса Лаурентин ван Оранйе идва в България за втори път по покана на фондация Credo Bonum, за да открие Европейската седмица на мобилността. На 16-ти септември (неделя) от 11 часа, в подлеза на Софийския университет Принцесата, която беше в България миналата година за представянето на детската си книга на екологична тематика „Мистър Фини и светът надолу с главата”, ще постави началото на инициативите от Седмицата заедно с посланикa на Кралство Нидерландия Карел ван Кестерен. По време на откриването ще се проведат безплатни образователни демонстрации с колела, предоставени от организаторите, на които деца и възрастни ще могат да научат повече за безопасното придвижване с велосипед в градска среда. Ще има още и кът за четене и оцветяване, в който всеки ще може да се запознае с героите от книжката за деца на Принцесата, а за най-малките е предвидена интересна работилница с картонени кутии.

 

Участници и гости в събитието ще могат да намерят  на щанда на „Новото тракийско злато“ много материали за Източните Родопи, туристическа карта, пътеводител и книжка с рецепти от района, както и да си купят местни биопродукти.

 

Принцеса Лаурентин ще вземе участие в детска работилница, посветена на опазването на околната среда в галерия Credo Bonum на 15-ти септември. Младежи от Екоклуба в Източните Родопи ще разкажат на принцесата и на децата, които ще участват в работилницата, за Източните Родопи и тяхното невероятно биоразнообразие, за застрашени видове животни и редки цветя, които се срещат в района, за живелите по нашите земи преди столетия диви коне тарпани, които бяха възстановени преди година. Като във въображаемо пътуване на Мистър Фини в Източните Родопи Принцеса Лаурентин и децата ще чуят от батковците от Екоклуба интересни истории за лешоядите, късорогото говедо, каракачанските коне и други животни от Източните Родопи, както и колко е важно да се опазва природата, което е една от основните задачи на „Новото тракийско злато“. 

 

Принцеса Лаурентин е специален съветник на програмата „По-дива Европа“ (Rewilding Europe). Една на програмните цели на “По-дива Европа“, е "около 2020 година да има 1 млн. ха (10 000 km2) дива територия на десет места в Европа, които обхващат различни региони". Преди няколко месеца Източните Родопи бяха селектирани в списъка на потенциални кандидати за „По-дива Европа“.

 

За проектаНовото тракийско злато

Новото тракийско златоe петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата благотворителна лотария на страната. По проекта работят български и холандски експерти екотуризъм, устойчиво развитие,  биоразнообразие/дива природа, биологично земеделие, ПР и комуникации. В подкрепа на екипа са ангажирани холандските организации  АРК с опит в опазването на околната среда и Авалон, специализирана в биологично земеделие.

 Новото тракийско златое уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по три компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм.


Share |