Назад

Шипка Фест - Дни на изкуствата и занаятите


Първото издание на ШИПКА ФЕСТ - Дни на изкуствата и занаятите ще се проведе в три последователни уикенда от 18 май до 2 юни, като кулминацията на феста ще бъде на 24-ти и 25-ти май, когато ще има базар на занаяти на открито и богата музикална програма, съчетание между автентичен фолклор и модерни стилове като етно фюжън, джаз, електроника.

Събитието има за цел да възроди някои от местните занаяти, да покаже майсторството на българите и да популяризира Шипка като туристическа дестинация. Посетителите ще могат да опитат и местни кулинарни изкушения, а част от гостите чужденци ще сготвят нетрадиционна кухня, характерна за техните страни.

Програмата на феста ще предложи на шипченци и на гостите на града да се докоснат до автентични български занаяти като
бродерия, тъкачество, калоферска дантела, ковачество и грънчарство. Ще има и интересна филмова програма, както и фестивално издание на играта „Да открием богатство“. На 1 юни фестивалът ще покаже и характерния за региона ритуал Розоварене.

Сред множеството гости на феста ще бъдат също
„Читалня книги в облаците“ с изложба посветена на българската азбука, както и кинофестивала (НЕ)Възможното образование с прожекция на филма „Азбука“.

Ще има още театър, работилнички и игри за най-малките, инфо пойнт на програма Еразъм+ на Европейския съюз и представяне на проекта „Изграждане на общност. Трансформация на Шипка в модерно, туристическо, културно и информационно селище“.

Рози, приключения, занаяти, музика, традиции… и още изненади!
Очакваме ви!

Предварителна програма:
https://shipka.info/predvaritelna-programa-shipkafest/
 
За повече информация следете събитието в Фейсбук:
https://www.facebook.com/events/783859605304095/


Фестивалът се организира от Народно Читалище „Светлина -1861" гр. Шипка и

фондация „Отворен интелект – ОУПЪН Майнд".


Share |