Назад

Силно представяне за България в началото на Световните Серии по Скайрънинг


Българският Скайрънинг сезон също бе открит с първото състезание от календара
15.05.2019г. София. Новият Скайрънинг сезон стартира повече от вълнуващо! Световните серии започнаха със старт в Япония – Mt AWA Skyrace – най-техничното състезание, организирано в страната на Изгряващото слънце. Трасето е с дължина 33 км, 2,400м денивелация, а най-високата точка е върхът на планината Awagatake - 1,293м. Местните казват, че „човек може да се изкачи навсякъде, ако може да изкачи Awagatake.“България бе представена от Кирил Николо-Дизела, който завърши на 5 място, с време 2 часа 06’22”. Той премина финала близо 5 минути след победителя – Ruy Ueda от Япония, който премина трасето за 2часа 01’42”. При жените победителка стана италианката Elisa Desco (2часа 27’46”). След завръщането си в България Кирил сподели: „Нямах никакви очаквания след миналогодишния сезон. Имах добра подготовка и бях тренирал много през зимата, но ми липсваше силна увереност. За щастие нещата изглежда вървят в посоката, която искам.“ Следващият старт от Световните серии за Кирил е тази Неделя (19 Май) във Франция - SKYRACE® DES MATHEYSINS. Трасето е с дължина 27 км и 1,980m+ денивелация.

При дамите България също имаше силно представяне в лицето на Антония Григорова. Няколкократната участничка в Олимпийски игри, дебютира в Скайрънинга през 2018, като постигна силни резултати и челни класирания. Тази година Антония стартира сезона на Канарските острови, Испания с участието си в легендарното състезание Transvulcania, isla de La Palma. Това е третият старт от Световните серии и предложи на участниците трасе с дължина 74 км и 4350м положителна денивелация. Transvulcania е смятано за едно от най-трудните Sky Race състезания в света. Тази година на старта застанаха 3600 участника. Антония зае 14 място, с време 10часа и 5’.Победителка стана холандката Ragna Debats, която избяга дистанцията за 8часа 09’25”. При мъжете първото място бе завоювано от Thibaut Garrivier от Франция. Той премина финала с време 7часа 11’04”.  „Миналата година завърших на 13 позиция в Генералното класиране, което ми дава право тази година да стартирам в елитната група.Конкуренцията в Transvulcania бе на изключително високо ниво, а трасето преминава през голяма част от вулканите на острова (от където идва и името на състезанието), поради което почвата бе предимно песъчлива и камениста. Това ми създаде затруднения и ми попречи в последната част на състезанието, която се състоеше от близо 17км с 2,400м. спускане - да успея да поддържам добра скорост. Въпреки тези несгоди, успях да финиширам на 14-то място, което беше извън моята цел топ 10, но съм доволна от времето предвид началото на сезона, за което преминах трасето – 10часа 5’.“ – сподели Григорова след финала на състезанието. Следващото участие на Антония от календара на Световните серии ще е Livigno Skymarathon в Италия през Юни.

На 12 Май, в малкото селце Билка в Източна Стара планина, пък се проведе първото състезание от Българския календар по Скайрънинг – Коджа Кая. 42-километровата дистанция, която бе първият кръг от държавния скайрънинг шампионат, бе спечелена от Мария Николова.Тя успя да премине тежкото и технично трасе с 2600 метра денивелация за 5 часа и 12 минути. Осем минути след нея финишира и първият мъж – Камен Недков (5:20). В силна конкуренция за второто място при жените се бориха Денка Абрашева и Гергана Малчева, като Абрашева се оказа с 4 миунти по-бърза и завърши трасето 6 часа и 44 минути. При мъжете тройката допълниха Румен Стаматов (5:35) и Ясен Дудин (5:45). След края на събитието, Красимир Стефанов от екипа на „Коджа Кая“ сподели: „Трасето е силно технично, но доста състезатели го подценяват, поради факта, че планината е сравнително ниска. На старта застанаха 88 участника, 66 от тях завършиха, а само 51 се вместиха в контролното време.“ Красимир разказа още „Времето беше много динамично. Вечерта преди състезанието валеше силен дъжд. На сутринта в ниската част на трасето се бе образувала мъгла. Тичайки по трасето, състезателите постепенно се издигаха над мъглата, което създаде онова усещане, което всъщност е Скайрънинга – да бягаш над облаците.“ 

Следващото състезание от Държавния календар е Пирин Скайрън 30км, на 30 Юни 2019г.
Повече за българския шампионат по Скайрънинг, календар и класирания, може да следите тук.
Повече за Световните серии по Скайрънинт, календар и класирания, следете тук.
 
Държавното първенство по Скайрънинг се администрира от Българска Федерация по Вертикално Бягане. Генерални спонсори на Федерацията са XCoSports България и верига магазини за аутдор спортове Basecamp.
 


Share |