Назад

Весела КОЛЕДА, приятели!


Рождество Христово - Коледа, Божик или Божич, е един от най-големите и светли християнски празници. На него се чества раждането на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея.

През 1968 г. Българската православна църква установява честването на 25 декември.

Много от традициите, които спазват и православните християни, и католиците, идват обаче и от езическата култура.

По някои от обичаите се гадае за бъдещето на семейството и дома. Някои от случващите се около празника неща приемаме за добри, а други – за лоши поличби. Някои от коледните традиции сме възприели вече като суеверия.

Вярва се, че украсата на дома го пази от гнева на природата и злите сили.

Елхата се украсява на Бъдни вечер – 24 декември – в някои западни страни едва след като децата в семейството заспят.

На много места по света хората отварят широко вратите си на Бъдни вечер, за да могат злите духове да излязат навън. На перваза на прозореца пък се оставя свещ, която гори цяла нощ, за да освети пътя на доброто към дома.

В Германия, последната играчка, която се закача на елхата, е с формата на зеленчук. На сутринта първата задача за децата е да я открият, а победителят получава специален подарък.

Католиците не палят лампичките на елхата преди на небето да изгрее първата звезда в коледната нощ.

В много страни стопанинът не трябва да мете прага на къщата, за да няма неприятности за семейството през идната година.

У нас е задължително всички помещения в дома да се прекадят с тамян – за здраве и късмет на всички членове на фамилията.

Паричката в питката на Бъдни вечер гарантира на човека, в чието парче се падне, богатство през цялата година. В някои краища на България в погачата се слага и бобено зърно за късмет и дрянова клонка за здраве.


Share |