100 НТО на БТСНазад

Катедрален храм „Св. Александър Невски” - София


  • Регион: София
Храм-паметникът "Св. Александър Невски" е един от символите на България и на столицата София – придаващ й духовен и културен облик. В списъка на 100-те национални туристически обекти катедралният храм е поставен под № 59.

Църквата е построена в чест на руския цар Александър II, наричан още "Цар Освободител" след Освобождението на България от Турско робство през 1878 г., и носи неговото име.

Решението за това е взето през 1880 г. от Учредителното събрание в Търново. Княз Александър Батенберг се обръща с възвание към българите и храмът е вдигнат с народни дарения. Основният камък е положен при изключителна тържественост на 3 март 1882 г., когато е четвъртата годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор.

След завършването на сградата през 1912 г. с украсата и изографисването на нейния интериор се заемат внушителен брой изтъкнати руски и български специалисти, архитекти, художници и скулптори.

Днес катедралата е най-големият храм-паметник на Балканския полуостров. В него на големите православни празници се отслужват архиерейските литургии. Всеки ден църквата е притегателно място за жителите и гостите на София.

В подземния етаж на храма е разположена "Криптата", където в хронологичен ред са подредени около 300 експоната, предимно икони, а също и стенописни фрагменти. Експонатите датират от IX-ти век до края на XIX век. Колекцията е най-представителната сбирка, разкриваща развитието на иконописта по българските земи.

В непосредствена близост до храма са ранно-християнската базилика „Света София”, дала името на днешната българската столица, както и Патриаршията - седалището на действащия български патрирах.

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Сердика е моят Рим”.  Лентата разказва за периода от историята на Сердика (София), когато градът е бил любим на император Константин Велики и когато са били построени такива паметници като Ротондата, базиликата „Света София” и Константиновия квартал.

100-те национални туристически обекта, намиращи се в София, включително всички важни музеи и храмове, са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

Текст  Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм

 


Share |